dilluns, 5 de novembre del 2012

Cultura lliure i programari lliure

Avui a classe hem mirat si estem treballant bé amb el bloc i si estem respectant totes les auditories i com volem que sigui el nostre bloc.

A internet també s'ha de respectar l'auditoria, tant per la música que hem d'utilitzar, com per les imatges que trobem a internet i els documents.
Per publicar qualsevol cosa que no és teva ha de tenir alguna llicencia que et permeti fer-ho púlic.
Per publicar fotos es pot utilitzar flikr o wikimedia.

  • Flikr: Si s'utilitza aquest programa, a l'hora de buscar les fotos el millor és buscar en anglès. Un cop troves la foto que t'interessa s'ha de mirar si té els drets reservats. Per buscar més rapidament fotos que tinguin els drets lliures es pot entrar a busqueda avanzada i marcar la casella  " ". També hi ha imatges que tenen alguns drets reservats, i s'ha de mirar bé si es pot compartir o retallar o fer el que volem fer. Les imatges que podem trobar a Flikr, solen ser millors fotos, ja que les ha penjat gent aficionada a la fotografia i solen estar més ben fetes. 
  • Wikimedia: En aquesta pàgina, les imatges apareixen classificades. Les imatges que podem trobar són totes aquelles que han sortit publicades en les entrades de la enciclopèdia. Les imatges donen més certessa de que és i no tant la qualitat de foto.
Per la música:
  • jamendo: És una pàgina en la que pots trobar música per descarregar-la o escoltar-la. Hi ha algunes cançons que nomès es poden escoltar, altres que nomès es poden descarregar i es coltar, i altres que si que es poden distrivuir. El problema que té aquest programa és que és música lliure, i no és coneguda. Per el que si que va molt bé és per buscar música per temàtiques, pot ser molt útil per buscar música per penjar.
    Una cosa que també es pot fer amb aquest programa és fer llistes de ràdio, per tal de compartir amb més gent l'estil que agrada. 
  • CreativeCommons: És un metacercador, ja que pots buscar a tot arreu a l'hora. Serveix, tant per a imatges, com per a escrits i so. 
El que sempre es pot fer és fer cites de tot el que volguem, però sempre les cits han de ser curtes, i no fer.ho massa llarg, ja que sinó passa a ser una còpia.  

Per publicar amb llicencia Creative Commons s'ha d'entrar a la pàgina i crear els drets i enganxar el codi embed al teu bloc o on vulguis aplicar els drets. 

Avui també hem visitat aquest enllaç, sobre el programari lliure.
Aqui parla sobre les diferències entre el programari lliure i el programari convencional. Per tal de que un programa funcioni cal que hi haguin unes instruccions, que en funció de la dificultat són més o menys. Els programadors escriuen aquestes instruccions; ho solen fer amb el "codi font". Per tal que el processador entengui les instruccions s'han de passar a codi fons a instruccions i tindrem el codi executable. Tenint acces a un disc dur es pot aconseguir copiar el codi executable i utilitzar-ho. 
El programari convencional et dona la possiblitat de modificar-l'ho, traduir-l'ho, i fer un altre ús. El programa convencional pot ser: gratuït, de prova, o comercial. 
El programari de codi obert  cedeix el codi font per tal que tothom pugui modificar-lo i compartir la versió que crei.
El programari lliure és aquell que es pot utilitzar, estudiar, redistribuir, introduïr millores i fer-les públiques.

Amb totes aquestes eines, ara ja coneixem una miqueta més quin programari hem d'utilitzar com a mestres, per tal de fer un bon us de les eines informàtiques. 

8 comentaris:

  1. Hola sóc alumna de la Teresa Devesa i seguidora semanal de la web Aracne. Recentement la profesora ens ha demanat que visitem la teva web més la d'una altre companya amb l'intent de que fem una web com vosaltres en un futur.

    He dedir que del tema que parles el article no en sabia bastant i que m'has aprofondit sobre ell, que le de tindre molt present quan escrigui un article al Aracne.

    ResponElimina
  2. Hola

    Soc una alumna del INS Albéniz i participant en el bloc Aracne fila i fila.

    La Teresa ha parlat de tu i de més ex-alumnes de l'institut en un article i ens ha explicat com us ha anat de bé a tots.

    Et deixo un comentari ja que m'ha semblat un article molt interessant i molt útil per a tots nosaltres que treballem amb el bloc creant articles, i la gran majoria també utilitzem les xarxes socials, on tot això també s'ha de respectar.

    Felicitats per el bloc i per la carrera! :)

    ResponElimina
  3. Hola!

    Sóc la Paula Almeida de l'INS ISAAC ALBÉNIZ.
    Els alumnes de llatí cada setmana dediquem una hora a treballar en el blog Aracne fila i fila.

    En un article la Teresa ens ha parlat dels ex-alumnes de l'Institut. A més ens ha demanat que visitem el teu blog per saber com està essent el teu futur després de sortir de l'Institut.
    M'agradat molt saber que has creat aquest blog.

    De l'article m'agradaria dir que és genial poder combinar tanta quantitat d'eines per tal de que el blog sigui més ràpid i més bonic. A més a més aquests programes no els coneixia i m'han sigut molt útils. Ja que avui en dia podem gaudir de les noves tecnologies informàtiques.

    Felicitats pel blog és molt útil.

    ResponElimina
  4. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  5. Jo també sóc alumna de la Teresa i participo a l’aracne tal i com tu u feies fa uns anys.
    Espero que d’aquí poc estigui jo també creant el meu bloc, com tu, ja que jo també vull estudiar Educació Infantil. És el que a mi m’agrada i estic segura que sent així ho sabré gaudir.
    Veig que no serà el meu últim any fent ‘’TIC’’ i que tot el que pugui aprendre aquest any amb la matèria de Llatí, concretament quan ho practiquem en xarxa hem servirà.
    La veritat es que gràcies al teu article sé coses noves molt interessants.
    Espero que et vagi bé!

    ResponElimina
  6. Hola,
    Tal i com la Teresa sempre ha dit a TIC, cal respectar l'auditoria de tot el que s'extreu d'internet i fer un bon us de totes les eines que internet ens ofereix.
    Haver sigut alumne de les classes de la Teresa, sobretot de TIC, m'ha ajudat molt a l'hora de crear aquest bloc i utilitzar diverses eines.
    M'alegro que hageu visitat el meu bloc i hagueu deixat aquests comentaris.

    ResponElimina
  7. Gràcies, Marina, que tinguis molta sort en aquesta nova singladura. Nosaltres continuarem pendents de la teva tasca didàctica en xarxa...

    ResponElimina
  8. Hola! Sóc la Blanca Pérez de l'Institut Isaac Albèniz en el qual les persones que fem la optativa de llatí participem en "L'Aracne fila i fila". La Teresa ens ha encomanat la tasca de fer un comentari en un dels blocs que ens ha presentat de les seves exalumnes i jo he escogit aquest.

    M'agradat molt aquest bloc tan per la seva originalitat, com pels seus detalls. A més en aquest article he après molt que suposo que es la intenció del bloc, així que felicitats! :)

    ResponElimina